Zelf LP’s aandragen voor het Fonos archief

De regels zijn simpel: voor iedere aan ons geschonken LP kan er gratis een reeds gedigitaliseerde CD besteld worden. Voorwaarde is echter wel dat Fonos de LP kan behouden.

Op dit moment, echter, is Fonos gestopt met het aannemen van nieuw materiaal. Er liggen namelijk nog vele stapels onuitgezocht vinyl in de depots van Beeld en Geluid. Vaak komen wij er later achter dat een LP die we via een Fonos bezoeker hebben aangenomen, toch in de collectie aanwezig was.

Gigantische database

Je zult zien dat veel LP’s uitgebreid zijn beschreven. Behalve de informatie over artiest, titel, label en jaar van release, zal je bij Fonos.nl ook zien wie een bepaald liedje gekomponeerd heeft, wie er op meespeelt en wie de producer is. In principe neemt de redactie van Fonos.nl alle informatie over die op een LP staat; tot en met de fotograaf en degene die verantwoordelijk is voor de lay-out van de hoes aan toe. Dit zal – op termijn – een gigantische database van personen opleveren die hebben bijgedragen aan de geschiedenis van de Nederlandse pop- en amusementscultuur. Nergens in Nederland zal je zoveel (discografische) informatie over Nederlandse artiesten vinden als op Fonos.nl! Maar – en dat is helaas de makke van elke database – niet alle muziek op Fonos.nl is zo uitgebreid beschreven. Soms tref je alleen artiest, titel en label aan. Gaandeweg wordt de geboden informatie op deze site echter completer en heb je op- en aanmerkingen op de geboden informatie, laat het ons weten!

Volkomen legaal

De rechten van artiesten en platenmaatschappijen worden door Fonos.nl gerespecteerd. Bij elke verkoop van een CD gaat er een gedeelte van de opbrengst naar het label en naar de artiest. Hiervoor hebben wij afspraken gemaakt met de NVPI, de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie. Ook heeft Fonos een overeenkomst met de Stemra, voor de afdracht van het zogenaamde mechanisch recht, ten behoeve van komponisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen. De status van Fonos.nl is daarmee volkomen legaal. Alle platenmaatschappijen die bij de NVPI zijn aangesloten hebben Fonos.nl toestemming gegeven om haar LP-materiaal te verkopen.

Beeld en Geluid

Fonos.nl is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het grootste audiovisuele archief van Nederland. De muziekcollectie van Beeld en Geluid herbergt meer dan 680.000 “dragers” (CD’s, LP’s, 78-toeren platen, singles en banden) inclusief 17.000 LP’s van Nederlandse makelij! Er is dus genoeg materiaal om uit te putten. Voor meer informatie over Beeld en Geluid en haar unieke audio-visuele collecties, klik hier.

Reageren is niet mogelijk