Wat is natural horsemanship en waar start het?

Paarden die het slachtoffer zijn geworden van mishandeling of getraumatiseerd zijn door een ongeluk, kunnen gedrag ontwikkelen waardoor het moeilijk wordt om met het paard om te gaan. In sommige gevallen kan het paard zelfs als gevaarlijk bestempeld worden. In zulke situaties kan natural horsemanship ingeschakeld worden om te helpen. Paardenliefhebbers wereldwijd beginnen ook meer en meer te leren over natural horsemanship, wat van groot belang is om ernstige moeilijkheden te vermijden. Professionele trainers in natural horsemanship spenderen jaren aan het bestuderen van paarden in het algemeen en het gedrag van het paarden in een natuurlijke omgeving. Ze leren de stille maar ongelooflijk krachtige communicatie te lezen die we lichaamstaal noemen. Van de meest subtiele veranderingen in gezichtsuitdrukkingen, hangende onderlip, oorbewegingen, de druk van een staart, stempel van een voet, tot rollende ogen en opvoeding, de volledige communicatietaal van het paard wordt uitgedrukt in duidelijke bewoordingen, voor degenen die het leren interpreteer het. In natural horsemanship worden er ook geen trukjes gebruikt. De paardenfluisteraar gebruikt de oudste taal ter wereld om het paard te lezen en te communiceren met het paard, in combinatie met paardenpsychologie, om partnerschap te bereiken. Dus wat is natural horsemanship?

  • Benadering en veiligheid bieden
  • Druk uitoefenen en loslaten
  • Beloningen en gevolgen
  • Desensibilisatie

Natural horsemanship en het maken van een paard

Jonge paarden die weinig training hebben gekregen, worden bijvoorbeeld getraind met behulp van stille methoden van dwang. Dit systeem wordt ook ‘breaking’ genoemd. Alhoewel het niet echt het breken van het paard betekent. Bij natural horsemanship heeft het ‘maken’ van het paard de voorkeur boven het breken van een paard. In sommige openbare demonstraties staat een paardenfluisteraar in een afgesloten ruimte van redelijke grootte, waar een jong ongetraind paard in vrijgelaten wordt. Het natuurlijke instinct van het paard is vechten of vluchten. Door de lichaamstaal die de fluisteraar gebruikt, wordt hij of zij de kudde, de veilige plek van het paard om te zijn. Eerst stuurt hij het paard weg, hij heeft het nog niet uitgenodigd om zich bij zijn kudde aan te sluiten! Hij drijft het paard naar voren en houdt hem of haar weg. Wanneer het paard wordt uitgenodigd, kan hij of zij van de barrière naar de trainer in natural horsemanship gaan. Hij of zij geeft aan bereid te zijn om te luisteren. Wanneer het paard weer weggestuurd wordt en beweegt in welke richting en snelheid de fluisteraar verzoekt, geeft het paard zijn toestemming aan het partnerschap. Tijdens deze evaluatie/ initiële trainingsperiode zijn de contouren van de paarden of lichaamsvorm, veranderingen en de lichaamstaal duidelijk zichtbaar voor de mensen die het hele gebeuren gadeslaan. Deze introductie kan enkele seconden of minuten duren. Het wordt altijd benaderd alsof de paardenfluisteraar echt de hele dag de tijd heeft om daar te staan. Het resultaat is een duidelijk begrip waarop met succes kan worden voortgebouwd. Geen geschreeuw, geen angst, geen pijn. Een rustig en positief wederzijds begrip dat een goede basis biedt voor een echte samenwerking tussen mens en paard.

Foundation Training

De Natural Horsemanship-industrie kent zeer zeker zijn opmars en begint bij ‘foundation’. Foundation betekent, het begin en is een “bouwsteen” voor succes. Deze training is net als de kleuterklas voor kinderen. Paarden hebben een fundamentele basis hard nodig voordat ze om hogere prestaties worden gevraagd. Veel trainers in natural horsemanship hebben echt goede programma’s. Maar sommigen ook niet. Als je wilt weten waar je goede trainers kunt vinden, dan bevelen we het Natural Western Riding Center aan. Hier leer je paardrijden in partnership met je paard, wat betekent dat zowel jij als je paard plezier beleven aan het paardrijden. Meer informatie kun je bekomen op de website naturalwestern.nl.

Reageren is niet mogelijk