Waarom brandvertragende stoffen gebruiken?

Als specialist op het gebied van brand, brandveiligheid en inbraakbeveiliging krijg ik vaak vragen over de veiligheid. Terecht ook, want er zijn ontzettend veel producten en mogelijkheden om de veiligheid te verhogen. Lang niet alle producten werken optimaal en dat heeft te maken met het feit dat de meeste producten niet op de juiste manier gebruikt worden. Het aanleggen van vluchtrouteverlichting is bijvoorbeeld een heel handige stap, maar wanneer de nooduitgang zelf niet goed verlicht is (of de drempels vergeten worden), dan werkt dit natuurlijk niet mee. Zeker op het gebied van brandvertragende stoffen gaat het regelmatig verkeerd. Er wordt gedacht dat dit vooral duur is en dat je er weinig mee opschiet. Dat is natuurlijk niet het geval. Wanneer je filmpjes bekijkt van snel uitslaande branden, dan is er bijna altijd stof in beeld. Wanneer er een vlammetje bij een doek, katoen of andere stof komt, grijpt de brand binnen een minuut om zich heen. In dat opzicht versnellen deze stoffen de brand en dat betekent dat je minder tijd hebt om in veiligheid te komen. Gebruik je helemaal geen brandvertragende stoffen in je huis of bedrijf, dan betekent een brand vaak direct het einde van het punt. De brandweer heeft minstens vijf minuten nodig om bij het brandende pand te komen. Het vuur heeft veel minder tijd nodig om een pand onbruikbaar te maken wanneer er geen brandvertragende stoffen gebruikt zijn.

De brandwerende stoffen vertragen de brand

Een fout die veel gemaakt wordt, is het idee dat brandvertragende stoffen een brand kunnen stoppen. Dat is niet het geval. Brandwerende stoffen bestaan namelijk nauwelijks. Het is goed om te onthouden dat bijna alles gaat branden wanneer de temperatuur van een brand boven de duizend graden komt. De brandvertragende stoffen zorgen er voornamelijk voor dat de brand niet zo snel uit kan slaan. De brandtijd van de brandvertragende stoffen is namelijk veel langer. Dit betekent dat het vuur niet direct door kan slaan naar het plafond en dát is tijdwinst die je terugziet wanneer er een keer een brand is. Vooral bij stoffen die van de vloer tot het plafond reiken, zoals afscheidingsschermen, is het belangrijk om te kiezen voor brandvertragende stoffen. Dit zijn namelijk normaal gesproken de brandversnellers. Maak je hier een vertragend effect van, dan betekent dit dat je extra minuten hebt om jezelf en de mensen om je heen in veiligheid te brengen. De brandvertragende stoffen zijn overigens gemakkelijk online te bestellen bij Rijnmond Textiles (online via rijnmondtextiles.nl).

Extra tijd winnen bij brand

Wil je nog meer tijd winnen bij een uitslaande brand en heb je alle mogelijkheden rond brandbeveiliging bekeken? Dan is het goed om de mensen om je heen te leren wat zij moeten doen wanneer er een brand uitbreekt. Dit heeft twee voordelen: allereerst raken de mensen niet in paniek omdat zij weten wat zij moeten doen. Daarnaast is het een prettig idee wanneer je weet dat alle mensen zichzelf in veiligheid kunnen brengen zodat je je kunt focussen op het veiligstellen van wat écht belangrijk is. Let er bijvoorbeeld op dat de nooddeur gesloten wordt wanneer alle mensen uit het pand zijn. Probeer kleine brandhaarden snel zelf te blussen. Sluit brandende ruimtes zo goed mogelijk af. Zeker wanneer er brandvertragende stoffen gebruikt zijn in deze ruimte zorgt dit ervoor dat de brand niet zo snel overslaat naar andere ruimtes. Bel altijd direct de brandweer, een minuut verschil kan namelijk het redden van het pand betekenen. Wanneer een brand eenmaal op gang is, is het namelijk lastig om dit een halt toe te roepen.

Reageren is niet mogelijk