Laat je niet verassen door een alcoholverslaving en herken de symptomen

Soms ben je verslaafd zonder dat je er erg in hebt. Het probleem is ook dat je langzaam maar zeker in een verslavingspatroon terecht komt. Als je begint met harddrugs, dan is het vrij duidelijk dat er een probleem in het spel is en dat je op de verkeerde weg zit. Er is dan ook een bewust moment dat je er eigenlijk voor kiest. Maar vaak zie je dat men via een hellend vlak bij harddrugs uitkomt. Men begint relatief onschuldig met wiet en andere softdrugs en zoekt vervolgens steeds meer de grenzen op. Langzaam maar zeker wordt er steeds meer drugs gebruikt en ook steeds zwaardere vormen van drugs zoals cocaïne en soms zelfs heroïne. Punt met drugs is wel dat het vrij duidelijk is voor de persoon zelf en ook voor de omgeving dat sprake is van een drugsverslaving. Dat komt mede omdat de gevolgen heel zichtbaar zijn en ook omdat drugs niet sociaal zijn geaccepteerd. Hoewel softdrugs legaal is, is het stelselmatig roken van wiet bij de meeste mensen niet iets wat wordt geaccepteerd. Een alcoholverslaving is wat dat betreft heel anders. De meeste volwassen Nederlanders drinken alcohol. Een lekker wijntje op de bank, een pilsje op het terras en een borrel na het werk is allemaal prima. Hoewel we mogen drinken vanaf onze achttiende, zijn veel ouders best coulant met het alcoholgebruik van hun kinderen. Zeker vanaf hun 16

de

mogen de meeste kinderen wel alcohol onder toezicht. Dit laat alleen maar zien hoe ontspannen we zijn met alcoholgebruik. Daardoor is een alcoholverslaving heel lastig te herkennen. Iemand die dronken is wordt niet meteen naar een afkickkliniek gestuurd en dat komt mede ook omdat we allemaal wel eens aangeschoten of dronken zijn geweest. Het is een fenomeen wat dus helemaal is geïntegreerd in de maatschappij. Het is daarom voor de alcoholverslaafde zelf, en ook voor de omgeving, lastig om normaal drinkgedrag te onderscheiden van probleemdrinken. Toch zijn er enkele punten waar je op kunt letten om te ontdekken of jij of iemand in je omgeving last heeft van een mogelijke alcoholverslaving. Dit zijn de volgende punten:

  • Een persoon drinkt elke dag meer dan 3 glazen alcohol
  • Een persoon gaat minstens 1 keer week over de schreef met alcohol (bingedrinking)
  • Een persoon heeft steeds minder controle over de substantie of de gewoonte om te drinken (je hebt enorm veel moeite om een dag niet te drinken)
  • Een persoon kan op den duur niet meer normaal functioneren

Verder heb je ook te maken met enkele herkenbare symptomen als het gaat om alcoholverslaving. Dit zijn symptomen als:

  • Black outs, slecht(er) geheugen
  • Grotere tolerantie voor alcohol
  • Slechte nachtrust

Herken je deze punten bij jezelf of iemand anders, dan kan er sprake zijn van een alcoholverslaving.

Wat te doen als je een alcoholverslaving vermoedt?

Als je eenmaal verslaafd bent, dan is je lichaam en vaak ook je geest afhankelijk van de substantie. In het geval van een alcoholverslaving is de substantie uiteraard alcohol. Het is in dat geval van belang dat je hulp inschakelt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van verslavingszorg. Het is namelijk heel lastig om in je eentje af te kicken. Juist omdat je zo vast zit in je eigen routines, kun je de fles niet laten staan. Daarom is verslavingszorg heel vaak een houvast voor mensen met een alcoholverslaving.

Waar kan ik terecht voor verslavingszorg?

Als jij of iemand die je dierbaar is verslaafd is aan alcohol of een andere substantie, dan kun je terecht bij Solutions Verslavingszorg en meer. Op de site van solutions-center vind je meer informatie.

Reageren is niet mogelijk