Huis verkopen na overlijden? Voor meer informatie gaat u naar VerkoopmakelaarOffertes.nl!

Bij het overlijden van een dierbare is het belangrijk om veel zaken goed te regelen. Als hij of zij een eigen huis heeft, is het belangrijk dat het huis wordt verkocht. Of het nu gaat om een ouder of echtgenoot, na overlijden komt de koopwoning in veel gevallen op uw naam te staan. Vanwege de moeilijke en verdrietige periode is het goed om ondersteund te worden bij het verkopen van een woning na overlijden. verkoopmakelaaroffertes.nl geeft u handige informatie en tips om een huis als erfenis zo goed mogelijk te verkopen.

Huis verkopen na overlijden

Ouders overleden
Wanneer uw laatste ouder is overleden of wanneer zij gescheiden zijn en komen te overlijden, krijgt u de mogelijkheid om als erfgenaam het huis van uw ouders over te nemen. Dat dit niet altijd een voordeel is, blijkt uit de eventuele hypothecaire lening die tevens wordt geërfd. Twijfelt u om de erfenis te aanvaarden? Kies dan voor aanvaarding op basis van beneficiair voordeel. Dit houdt in dat u de woning enkel erft als u zelf geen financieel verliest hierdoor oploopt. Wanneer het huis op uw eigen naam staat, kunt u het gaan verkopen. Als u kiest voor verkopen na overlijden, doe dit dan zo snel mogelijk. Acht maanden na het overlijden ontvangt u namelijk een aanslag. U heeft een vrijstelling ter hoogte van €20.616,- als kind van een overleden ouder. Over het resterende bedrag betaald u 10% tot een maximaal van €124.727,- en 20% vanaf dit bedrag aan erfbelasting.

Echtgenoot of partner overleden
Als echtgenoot of geregistreerd partner heeft u recht op een vrijstelling van €650.913,- waardoor u normaliter geen erfbelasting hoeft te betalen wanneer uw partner of echtgenoot komt te overlijden. U kunt dan naar eigen inzicht ervoor kiezen om het huis te verkopen. Is er geen sprake geweest van een geregistreerd partnerschap of een samenlevingsovereenkomst? Dan gaat het huis naar de wettelijke erfgenamen, zoals kinderen en andere familieleden. Wanneer er sprake is van een samenlevingscontract mét verblijvingsbeding dan geldt er een uitzondering. U kunt dan een verklaring van erfrecht inschrijven bij het Kadaster en het huis zelf verkopen.

Erfenis koopwoning verdelen

Het laatste waar u zin aan hebt bij overlijden van een dierbare, is gezeur of ruzie om geld bij het verdelen van de erfenis. Hoe gaat het verdelen van een koopwoning erfenis in de praktijk? Of het nu gaat om een ouder of partner die is overleden, het kan zijn dat u een koopwoning niet alleen erft. De erfenis moet dan worden verdeeld onder de mede erfgenamen. Dit dient op een evenredige wijze te gebeuren. Het is mogelijk om andere erfgenamen uit te kopen voor hetzelfde bedrag dat zij zouden ontvangen bij verkoop. Het is zeker vlak na overlijden verstandig om het verkopen van een huis uit te besteden aan een makelaar. De situatie is complexer dan gemiddeld en er moeten veel andere zaken worden geregeld. Bovenal is het belangrijk om het verdriet goed te verwerken, daarom is het fijn dat u de verkoop kunt overlaten aan een makelaar die dit compleet voor u verzorgd. Vergelijk verschillende makelaars met elkaar om tot een geschikte keuze te komen. Op onze website kunt u eenvoudig, snel én vrijblijvend verschillende offertes van gespecialiseerde makelaars aanvragen en vergelijken. 

Voordelen informatie huis verkopen na overlijden verkoopmakelaaroffertes.nl:

  • Begrip voor de situatie
  • Complete informatie in duidelijke taal
  • Handige vergelijkingstool
  • Kunt gelijk met de informatie aan de slag
  • Erfenis verdelen op een eerlijke wijze

Wilt u op korte termijn een huis verkopen naar aanleiding van het overlijden van een ouder, echtgenoot of ander familielid? Vraag direct -gratis en vrijblijvend- offertes aan bij ervaren, lokale makelaars. Bezoek hiervoor onze website: verkoopmakelaaroffertes.nl. 

Reageren is niet mogelijk