Hoe werkt Fonos?

Bij Fonos.nl kan je Nederlandse muziek bestellen die niet meer in de platenzaak te krijgen is. Fonos.nl biedt je een gedigitaliseerde en gerestaureerde kopie van de originele LP op CD; downloads kan je bij ons dus niet kopen.

De Fonos catalogus bevat ook CD’s. Soms kunnen deze besteld worden bij ons; soms niet. Hetzelfde geldt voor LP’s – soms ligt het door jou bestelde product gewoon nog in de winkel en dan kunnen we je helaas niet helpen.

Fonos.nl digitaliseert – en restaureert – de oorspronkelijke LP en brandt die op CD; de voor- en achterkant van de hoes wordt digitaal gefotografeerd en naar CD formaat verkleind.

Nergens meer te koop?

Bij elke plaat die je bij ons bestelt, gaan wij eerst na of deze wel of niet in de platenzaak te verkrijgen is. Wij hebben namelijk alleen toestemming van de platenmaatschappijen gekregen om nationaal product te verkopen dat niet meer verkrijgbaar is in de platenzaak. De laatste CD van Ilse de Lange of Frans Bauer kan je bij ons niet bestellen. Dan verwijzen we je graag door naar de reguliere kanalen (bol.com bijvoorbeeld). Maar als de plaat nergens meer te koop is, kan je bij ons een exemplaar bestellen. Meestal is dat een originele LP die wij voor jou digitaliseren, maar soms kan het ook een CD zijn. In dat geval trekken wij een kopie van de originele CD.

Binnen een half uur…

Elke keer als een LP gedigitaliseerd is – of als een CD gekopiëerd is – wordt de betreffende content (muziek en hoes) opgeslagen op een server. De volgende keer dat een bezoeker van Fonos.nl diezelfde LP/CD bestelt, wordt deze vanuit de server geleverd: binnen een half uur zijn de muziekfiles in de juiste volgorde op de CD gebrand en zijn de voor- en achterkant van de hoes geprint en in het CD-doosje gestoken. Daarna kan de CD opgestuurd worden en heb je, met een beetje mazzel, de CD twee dagen na je bestelling al op je deurmat liggen.

…Of langer

Anders is het, daarentegen, met een LP die voor het eerst door een bezoeker wordt besteld. Het betreffende exemplaar moet eerst uit ons immense archief gevist worden en dan volgt het tijdrovende digitaliserings- en restaureringsproces. Het digitaliseren van analoge muziek kan namelijk alleen 1 op 1 (in real time) plaatsvinden. De tracks moeten beluisterd worden op tikken en onvolkomenheden en verder moeten alle audio-tracks met hetzelfde digitale level worden opgeslagen, om hinderlijke verschillen in het geluidsniveau van het eindproduct te voorkomen. En voor een efficiënte opslag van audio is het ook belangrijk om tussen de afzonderlijke tracks detecteerbare stiltes in te bouwen. Anders zou het eindproduct – de Fonos.nl CD – slechts uit 1 lange track bestaan!

Reageren is niet mogelijk