Hoe werkt de database?

Onze database herbergt zo’n 15.000 LP’s van nationale makelij. Hier kunt u zoeken op artiest, titel, genre of zelfs platenmaatschappij. Sommige LP’s zijn volledig beschreven: wie speelt er op mee, wie heeft het liedje geschreven en in welke studio is de plaat opgenomen. Maar soms vindt u enkel een verkorte beschrijving van de LP in kwestie: artiest, titel, platenmaatschappij. En meer niet. Hoe kan dat?

De informatie die Fonos.nl aanbiedt, komt uit de muziekcatalogus van Beeld en Geluid. Deze database heeft in de loop der tijd – vanaf 1950 tot nu – zeer veel verschillende manieren van beschrijven gekend. Artiestennamen in kapitaal; artiestennaam enkel met beginkapitaal. Of: Van Veen, Herman versus Herman van Veen. Het zal lang duren voordat dergelijke onregelmatigheden volledig opgelost zijn.

Maar de redactie van Fonos.nl past elke dag de beschrijvingen uit haar LP archief aan. Zo wordt het gaandeweg steeds beter en vollediger. Ziet u fouten staan in de database, dan kunt u dat ons melden door gebruik te maken van het kopje Aanvullingen en/of opmerkingen dat onder elke LP geplaatst is (u moet dan wel ingelogd zijn). Ook kunt u zelf recensies aan de site toevoegen (door op het kopje Recensies te drukken).

Uw op- en aanmerkingen zullen serieus in behandeling worden genomen en uw reactie zal gepubliceerd worden op de site, zodat het – wie weet – weer andere reacties van bezoekers kan oproepen. Met uw hulp wordt Fonos.nl de meest complete site van de Nederlandse pop- en amusementscultuur!<p>U kunt op twee manieren in de database zoeken: snel en uitgebreid. De snelle manier is simpelweg de zoekbutton rechtsboven op iedere pagina gebruiken. Deze functie zoekt zowel op artiestennaam, titel van een LP alsmede waar deze voorkomen in een artikel (een Schatkamer stuk bijvoorbeeld). Typt u dan bijvoorbeeld Brainbox in, dan krijgt u dus alle LP’s die we van Brainbox in onze database hebben staan, titels van LP’s met de naam Brainbox als ook artikelen waarin Brainbox vernoemd staat.<p>De uitgebreide zoekfunctie geeft u de gelegenheid om ook te kunnen zoeken op genre of platenmaatschappij dan wel een combinatie te maken van diverse parameters (artiest combineren met titel; genre combineren met titel etcetera).

Na elk zoekresultaat kunt u op de betreffende LP drukken waarna u bij de uitgebreide beschrijving uit onze database terechtkomt. Op elk moment kan u tot aankoop overgaan door de Bestel button in te drukken.

Reageren is niet mogelijk