gespreksvaardigheden kun je leren tijdens een cursus gesprekstechnieken.

Vind jij het ook moeilijk om bijvoorbeeld voor jezelf op te komen wanneer je in gesprek bent met iemand? Als het nodig is om hardnekkige denkpatronen te doorbreken, helpt het indirect en beleefd zij niet. Het is wenselijk om rekening te houden met de ander, in elke situatie, maar wat helpt die ander nou meer? Dit en meer zal worden behandeld tijdens een cursus gesprekstechnieken bij gesprekstechnieken.com.

Wanneer zou het handig zijn om een cursus gesprekstechnieken te volgen?

Eigenlijk is een cursus gesprekstechnieken voor iedereen te volgen die wel enig moeite ervaart met hoe je bijvoorbeeld gesprekken voert, hoe je je toon het beste kunt zetten et cetera. Natuurlijk is het voor de een misschien iets meer nodig dan voor de ander. Voor de volgende mensen is het wellicht een erg goed idee om een cursus gesprekstechnieken te volgen:

Wanneer je dagelijks veel te maken hebt met het voeren van gesprekken waarin je in aanmerking komt met uiteenlopende mensen die elk een eigen wijze van communiceren hebben. Dit brengt namelijk de nodige uitdagingen met zich mee en vraagt dus veel van je communicatieve vaardigheden.

Wanneer je je goed kan vinden in een van de onderstaande uitspraken wordt je aangeraden om een cursus gesprekstechnieken te volgen:

  • ‘Ik durf niet altijd tegen mijn collega te zeggen wat ik vind’
  • ‘Ik durf niet altijd voor mij mening uit te komen, zowel in een persoonlijk gesprek als een vergadering’
  • ‘Ik ben zo nu en dan verlegen’
  • ‘Ik wil altijd graag in de groep goed liggen en gemogen worden’
  • ‘Ik durf geen feedback te geven’
  • ‘Ik durf mijn grenzen niet altijd goed aan te geven’
  • ‘Ik word soms wel een arrogant gevonden’
  • ‘Ik word soms wel bazig genoemd’
  • ‘Soms schrik ik mensen af, of maak ik mensen bang’

gesprekstechnieken: authentiek of manipulatief

gesprekstechnieken zijn binnen motiverende gespreksvoering een manier om uitdrukking te geven aan de spirit van motiverende gespreksvoering. Soms vragen mensen in een cursus gesprekstechnieken: ben je wel authentiek en eerlijk als je technieken gebruikt in gesprekken? Daar is geen gemakkelijk antwoord op te geven. Je gebruikt altijd gesprekstechnieken, ook als je nog nooit een cursus gesprekstechnieken gevolgd hebt. En je beïnvloedt altijd anderen door je communicatie, of je je daarvan nu bewust bent of niet. Dus in die zin is het bijwonen van een cursus gesprekstechnieken niet meer dan een uitbreiding van je repertoire. Of je de technieken die je leert bij een cursus gesprekstechnieken als trucjes of manipulatiemiddel gebruikt, hangt helemaal af van je eigen bedoeling.

Uiteraard voelt het soms wat onwennig aan als je nieuwe of ├╝berhaupt gesprekstechnieken leert. Je gaat namelijk bewuster een gesprek aan en dit kan soms ongemakkelijk aanvoelen. De intentie waarmee je de gesprekstechnieken van Motiverende Gespreksvoering toepast, maakt het verschil. Wanneer je de ander echt accepteert, de ruimte geeft om te kiezen en aansluit bij zijn of haar waarden en doelen, dan is dat prima. Je zult dan ook merken dat de nieuwe gesprekstechnieken snel wennen.

Van alle soorten technieken zijn er vier basisvaardigheden: Open vragen stellen, Reflectief luisteren, Bevestigen en Samenvatten. Insiders noemen dit ook wel de ORBS-vaardigheden.

Dus, heb jij soms moeite met gesprekken voeren of jezelf echt te uiten in een conversatie? Twijfel dan zeker niet en meld je direct aan voor een cursus gesprekstechnieken.

Kijk ook op de website van tijdwinst.com

Reageren is niet mogelijk