De beste eindredactie teksten vloeien voort uit een correct proefleesproces

Proeflezen is de laatste fase van eindredactie teksten, waarbij de nadruk ligt op fouten aan het oppervlak, zoals spelfouten en fouten in grammatica en interpunctie. Waarom proeflezen? Het is de inhoud waar het om gaat, toch? Ja, inhoud is belangrijk! Maar of je het nu leuk vindt of niet, de manier waarop een krant eruitziet, is van invloed op de manier waarop anderen het beoordelen. Wanneer je hard hebt gewerkt om je ideeën te ontwikkelen en te presenteren, wil je niet dat onzorgvuldige fouten je lezer afleiden van wat je te zeggen hebt. Het loont de moeite om aandacht te besteden aan de details die je helpen een goede indruk te maken. De meeste mensen besteden slechts een paar minuten aan het proeflezen, in de hoop eventuele flagrante fouten op te vangen die uit de pagina springen. Maar een snelle en oppervlakkige lezing, vooral nadat je lang en hard hebt gewerkt aan een artikel, mist meestal veel. De laatste fasen van eindredactie teksten vragen om een duidelijk plan dat je helpt om systematisch te zoeken naar een bepaald soort fouten. Dit kost wat extra tijd, maar het loont op het einde. Dit maakt het hele schrijfproces ook efficiënter. Probeer ook de bewerkings- en proefleesprocessen bij eindredactie teksten gescheiden te houden.

Het proefleesproces voor eindredactie teksten

Waarschijnlijk gebruik je al enkele van de strategieën die hieronder worden besproken. Experimenteer met verschillende tactieken totdat je een systeem vindt dat goed voor je werkt. Het belangrijkste is om het proeflezen systematisch en gericht te maken, zodat je zo veel mogelijk fouten oplost in de kortst mogelijke tijd.

  • Vertrouw niet volledig op spellingcontrole. Dit kunnen handige hulpmiddelen zijn, maar ze zijn verre van onfeilbaar. Spellingcontrole heeft een beperkt woordenboek, dus sommige woorden die verkeerd gespeld zijn, staan misschien niet echt in hun geheugen. Spellingcontrole detecteert bovendien geen spelfouten die een ander geldig woord vormen.
  • Grammatica-checkers kunnen zelfs nog problematischer zijn. Deze programma’s werken met een beperkt aantal regels, zodat ze niet elke fout kunnen identificeren en vaak fouten kunnen maken. Ze geven ook geen gedegen uitleg om je te helpen begrijpen waarom een zin moet worden herzien.
  • Proeflees eindredactie teksten voor slechts één soort fout tegelijk. Als je te veel dingen tegelijkertijd probeert te identificeren en te herzien, loop je het risico de focus te verliezen en is je proeflezen minder effectief. Het is gemakkelijker grammaticafouten te vangen als je niet tegelijkertijd interpunctie en spelling controleert.
  • Lees langzaam en lees elk woord. Probeer luid voor te lezen, wat je dwingt om elk woord te zeggen en het laat je ook horen hoe de woorden samen klinken. Wanneer je stil of te snel leest, kun je fouten overslaan of onbewust correcties aanbrengen.
  • Scheid de tekst in afzonderlijke zinnen. Dit is een andere techniek om je te helpen elke zin zorgvuldig te lezen. Als je met afgedrukte eindredactie teksten werkt, probeer met een ondoorzichtig object zoals een liniaal of een stuk papier om de regel waaraan je werkt, te isoleren.
  • Proeflezen is een leerproces. Je zoekt niet alleen naar fouten die je herkent; je leert ook nieuwe fouten herkennen en corrigeren. Het proefleesproces is het moment waarop woordenboeken binnenkomen. 

Geef het uit handen

Doe je toch liever het proeflezen van je eindredactie teksten niet zelf, geef het dan uit handen aan mensen die het vak kennen. Op die manier spaar je tijd uit om voorrang te geven aan andere belangrijke zaken. Tekstbureau Taallent neemt graag de eindredactie over van je boeken, teksten, artikels, nieuwsbrieven, enz. Met hun jarenlange ervaring zijn al jouw eindredactie teksten in goede handen. Je kunt hen contacteren via de pagina taallent.nl.

Reageren is niet mogelijk