Beleef de magie van noorderlicht reizen!

Het staat buiten kijf, noorderlicht reizen zijn een van de grootste reiservaringen op aarde. Het noorderlicht is een veelkleurige lichtshow die vooral in de arctische gebieden wordt gezien. Elke uitvoering is anders en lijkt op een mooie, veranderende dans van nachtelijke regenbogen die veel kijkers een vertederende en spiritueel verheffende ervaring biedt. Het noorderlicht of de Aurora borealis is een natuurlijk verschijnsel. In wezen wordt het noorderlicht gevormd door botsingen tussen gasvormige deeltjes in de atmosfeer van de aarde met geladen deeltjes die vrijkomen uit de atmosfeer van de zon. Variaties in kleur zijn het gevolg van het type gasdeeltjes dat botst. De meest voorkomende aurora-kleur, lichtgeel-groen, wordt geproduceerd door zuurstofmoleculen die zich ongeveer 95 km boven de aarde bevinden. Rode aurora’s worden geproduceerd door zuurstof op grote hoogte, op een hoogte van maximaal 320 km. Stikstof produceert blauwe of paarsachtig rode aurora. De lichten van de aurora strekken zich over het algemeen uit van 80 tot 640 kilometer boven het aardoppervlak. Ze zijn absoluut een lust voor het oog, maar je moet weten hoe, wanneer en waar ze te zien zijn. Enkele sites met voorspellingen:

  • Ruimteweervoorspellingscentrum (speace weather prediction centre)
  • Service Aurora
  • IJslandse voorspelling voor het noorderlicht (Icelandic northern lights forecast)

Wanneer is het de beste tijd voor noorderlicht reizen en waar?

De zon is de belangrijkste reden dat we de noorderlichten kunnen observeren. Er zijn echter nog andere vereisten waaraan je moet denken voordat je begint met ‘de jacht’. Onderzoekers hebben ontdekt dat de zon een cyclus van elf jaar heeft waarin het aantal zonnevlekken dat zichtbaar is op de zon, toeneemt. Tijdens de piek van deze cyclus worden zonnevlammen vaker afgegeven, waardoor de kans toeneemt om aurora waar te nemen. De laatste piek was in 2013 en momenteel staan ​​we aan het begin van een nieuwe cyclus. Maar wanhoop niet, de activiteit kan lager zijn, maar het noorderlicht is er nog steeds. Dus, we hebben vastgesteld dat om het noorderlicht te observeren, je een toename in zonneactiviteit en een heldere nachthemel nodig hebt. Maar er zijn enkele andere dingen waar je rekening mee moet houden. Niemand beter dan de avontuurlijke reisorganisator Xplore The North haalt het allerbeste uit noorderlicht reizen. Het deskundige team bestaat uit mensen met een grote passie voor het noorderlicht en het noorden. Boek je hier jouw noorderlicht reizen, dan zie je niet alleen het noorderlicht, maar ook unieke plaatsen in Finland en Zweden.

Zal ik het noorderlicht zien?

Het noorderlicht is een natuurlijk verschijnsel zijn, dus er is geen garantie dat je ze te zien krijgt. Het hangt allemaal af van de wolken, lucht en lichtvervuiling en geluk. Tijdens noorderlicht reizen moet je elke nacht de voorspelling van het noorderlicht bekijken en een heldere nacht uitkiezen om het dansende licht te jagen. De lichten worden het best gezien tijdens pikdonkere en heldere nachten. Hoe meer tijd je in IJsland verblijft, hoe groter de kans dat je de lichten daadwerkelijk zult zien. Reizigers die al eerder noorderlicht reizen hebben ondernomen, adviseren dat een verblijf van een week voldoende moet zijn om het noorderlicht minstens één keer te ervaren. Je wilt uiteraard zoveel mogelijk lichtvervuiling vermijden (van een volle maan, steden en dorpen), maar je hebt absoluut een heldere hemel of op zijn minst gaten in de wolken nodig. Naar het noorderlicht reizen, doe je beter wanneer de nachtelijke hemel donker genoeg is om sterren te observeren. Dus van eind augustus tot eind april. Over het algemeen verschijnt het noorderlicht in korte bursts, met veranderende intensiteit. Soms kunnen ze slechts enkele minuten actief zijn, soms duren ze uren. Meer informatie over dit bijzondere fenomeen en/of op zoek naar uitzonderlijke noorderlicht reizen? Breng een bezoek aan de pagina xplorethenorth.be. 

Reageren is niet mogelijk